Oferte târg online
itsy bitsy asculta live
crese si gradinite
Sfatul Spe4
Intrebare - Ioana: Buna ziua! Am o fetita de o luna si doctorita de familie mi-a dat sa ii dau Calciu in luna Mai. Intrebarea mea este daca se da Calciu si in lunile fara "r" si daca se da pe perioada alaptarii.

Raspuns - Dr. Genoveva Hiastru: La nou-nascutul la termen, cu stare de sanatate buna si alaptat la san nu se administreaza Calciu gluconic de rutina, stiut fiind ca laptele de mama contine Calciu cu o biodisponibilitate mai mare decat Calciul care se gaseste in formulele de lapte praf pentru sugari sau in laptele de vaca.

Exista o categorie de nou-nascuti, anume cei prematuri, la care se poate intalni un deficit mare de Calciu si la care medicul poate sa hotarasca administrarea de Calciu suplimentar, in paralel cu Vitamina D, atat pe perioada cat copilul este in spital in primele zile-luni dupa nastere cat si dupa ce este externat la domiciliu, cu monitorizare periodica la specialistul pediatru.

Regula lunilor cu "r" se aplica numai pentru Vitamina D si numai dupa implinirea varstei de 18 luni a copilului. Adica nu dam Calciu in mod obisnuit la copil nici in lunile cu si nici in cele fara "r"! Orice suplimentare trebuie justificata si explicata de medic si monitorizata cu analize pentru a evita o hipercalcemie care nu este chiar o raritate la varsta de sugar, fiind consecinta supradozajului de Vitamina D si/ sau administrarii eronate de Calciu.


Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Andrei si pietricica
Specialistii raspund gratuit intrebarilor dvs!