MotherKit
itsy bitsy asculta live
mamici celebre C
Sfatul Spe4
Intrebare - Adriana: Am un baietel de 17 luni pe care il alaptez. Nu vrea sa stea cu nimeni in afara de mami si tati. Ce pot face sa-l pregatesc pentru cresa? Sau pot sta cu el acasa in continuare din acest motiv?

Raspuns - Andreea Rusu: Inainte de toate felicitari ca ati reusit sa il alaptati pana la aceasta varsta. Intarcarea si mersul la cresa ar trebui sa se intample pe rand, la un interval de timp. Faptul ca bebelusul dvs este foarte atasat de parinti, este un lucru normal. Teama de separare apare la toti copiii si atunci cand incep sa mearga la cresa sau gradinita se poate sau nu transforma in anxietate. Nu stim inca modul in care va reactiona baietelul dvs. Studiile au demonstrat ca nu conteaza daca un copil a stat pana atunci numai cu parintii, acest lucru nu influenteaza abilitatea sa de adaptare.

Cu alte cuvinte daca avem doi copilasi care au stat numai cu mami si tati, se poate foarte bine ca unul sa se adapteze din prima zi la cresa/gradinita si altul sa nu reactioneze foarte bine la intrarea in colectivitate. La fel si in cazul celor crescuti in colaborare cu bunicii sau alte rude ori bona. Adaptarea depinde de mai multi factori, printre care: personalitatea copilului, cum percepe mediul nou in care intra, cat de mult il pregatesc parintii inainte si cat de pregatit se simte el.

Ce puteti face dumneavoastra este sa analizati situatia si sa fiti 100% convinsa ca faceti un lucru bun ducandu-l la cresa. Daca sunteti nesigura copilul va simti ezitarea in comportamentul dvs si este posibil sa se adapteze mai greu. Il puteti pregati vorbindu-i inainte despre cresa, povestindu-i tot ce se va intampla acolo si mai ales punand accent pe faptul ca in fiecare zi veti merge sa il luati acasa. Copiii au nevoie sa stie ca mami si tati se intorc intotdeauna la ei si ca nu vor fi abandonati acolo.

Explicati-i serios dar pe intelesul lui fiecare etapa care va urma, cum va cunoaste mai multi copii si cum niste doamne amabile vor avea grija de el si il vor invata lucruri noi. Este important ca atunci cand ii vorbiti despre cresa sa o faceti pe un ton linistitor, cu dragoste, astfel incat copilul sa perceapa noua etapa ca fiind una placuta. De asemenea va puteti juca de-a cresa folosind ursuletul sau jucaria preferata (pe care el sa o duca "la cresa" apoi sa o ia). Daca dvs aveti temeri (normale pentru orice parinte) incercati sa nu i le transmiteti si nu discutati cu sotul aceste probleme in prezenta copilului.

Mai departe, cand va incepe efectiv cresa veti constata ca parerile celor din mediul educational sunt impartite: unii va vor sfatui sa-l lasati din prima la cresa singur si sa veniti sa-l luati la finalul programului, chiar daca plange. Altii va vor sfatui ca o perioada sa ramaneti in preajma sau intr-un loc separat ca o sala de asteptare destinata parintilor, astfel incat copilul sa nu se simta brusc abandonat intr-un mediu strain. Sa ii dati sansa sa cunoasca doamnele care vor avea grija de el si sa capete incredere sa ramana cu ele fara ca dvs sa fiti prezenta.

Referindu-ne la copilul dvs, indiferent de politica din cresa pe care o veti alege, sfatul meu este sa decideti singura asupra modalitatii pe care o considerati potrivita pentru copilul dvs. In fond dvs il cunoasteti cel mai bine iar intuitia de mama s-a dovedit de foarte multe ori inegalabila. Pentru unii copii poate fi foarte traumatizant sa fie lasati deodata singuri in cresa, la fel cum aceasta poate fi cea mai buna metoda in cazul altor copii. Mult succes!


Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!