Oferte târg online
itsy bitsy asculta live
crese si gradinite
Sfatul Spe4

Intrebare - Adriana: Am o fetita de 14 luni care ma ingrijoreaza si ma gandesc ca poatea avea autism,??! Pentru ca inca nu arata cu degetul cand vrea ceva, dar pune degetul si imi arata cand ii arat ceva si o intreb si pe ea, intinde manuta cand vrea ceva si strange pumnul, nu raspunde tot timpul cand o strig pe nume, inca nu a plecat in picioare singurica, merge sustinuta, se ridica singura daca se sprijina, dar are contact vizual bun, intelege cand o intreb unde sunt ochii si nasul, intelelge, imi arata sau cand o intreb unde este o anumita jucarie, o cauta cu privirea si se uita la ea, se uita cand ii arat cu degetul, cauta lucrurile pe care le ascund, ma imita, nu are o problema cu leganatul, sau urcatul scarilor, mananca singurica bucatele, bea apa singura, vorbeste foarte mult pe limba ei, dar spune si mama, tata si alte cuvinte dupa mine.

Raspuns - Psihoterapeut Andreea Stroe - Matauan: Desigur ca in urma unei descrieri nu putem discuta de prezenta sau absenta unui diagnostic. Insa va pot oferi anumite detalii despre autism. Absenta aratatului cu degetul este unul din semne, insa ne ingrijoram daca nu apare pana la 18 luni, fetita dumneavoastra este mai mica. Alte semne ale autismului sunt: dificultati in stabilirea si sustinerea contactului vizual, absenta abilitatii de a imita (motor sau verbal), absenta atentiei impartasite (nu se uita spre ce ii aratam si apoi la noi), comportamente stereoptipe, joc sarac si adesea nefunctional, copilul pare ca nu ințelege ce i se spune (nu arata obiecte, parti ale corpului, persoane la cerere).

Va las link-ul catre un test de screening pentru autism https://m-chat.org/ , in functie de rezultat, daca este cazul, va puteti adresa unui psihiatru specializat in lucrul cu copiii. Din ce ati spus, fetita dumneavoastra are caracteristici specifice dezvoltarii tipice: pune degetul si arata cand ii aratati ceva, are contact vizual bun, demonstreaza ca intelege anumite cuvinte, se uita cand aratati spre ceva, imita atat miscari, cat si anumite cuvinte. Insa daca aveti dubii este bine sa faceti testul de screening trimis (este gratuit).

Mult succes va doresc!


Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Andrei si pietricica
Specialistii raspund gratuit intrebarilor dvs!