Oferte târg online
itsy bitsy asculta live
crese si gradinite
Sfatul Spe4

Intrebare - Daniela: Am o fetita de 9 luni care nu tot timpul reactioneoza cand o strig pe nume, posibil sa fie un semn pentru autism? Dar daca aude zgomote, sunete cauta cu privirea, se uita, urmareste cand ii arat un obiect o jucarie, intinde manutele cand vrea in brate, sau le intind eu spre ea.

Raspuns - Dr. Ana Stefanescu: Pentru moment nu cred sa fie un motiv de ingrijorare, daca in rest va urmareste cu privirea, va cauta privirea, zambeste cand ii zambiti si comunica non verbal in mod eficient. E posibil ca uneori sa fie prea preocupata de altele, ca sa raspunda. Multa sanatate!

Raspuns - Psihoterapeut Andreea Stroe - Matauan: Este foarte bine ca fetita dumneavoastra urmareste obiectele aratate, ca are gestul de a cere sa fie luata in brate si ca raspunde la gestul dumneavoastra! Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, iar raspunsul la nume nu apare 100% la copiii cu dezvoltare tipica, insa apare in procent mare. Fetita dumneavoastra este la varsta la care aceasta abilitate este inca in achizitie.

Pentru un diagnostic de autism este nevoie de mai multe semne la un loc, absenta raspunsului la nume este intr-adevar unul din semnele caracteristice, alaturi de absenta gestului de a arata cu degetul (dupa 1 an si 3 luni), contact vizual scazut cu cei din jur, absenta unor gesturi functionale (ex: pa pa), dezinteres de a invata informatii de la adultii din jur, absenta abilitatii de a imita, o colaborare scazuta cu cerintele adultului (si aici exista diferente de la un copil la altul) etc. Va trimit un link unde puteti completa un chestionar de screening, insa va fi nevoie sa asteptati pana ce depaseste varsta de 1 an: https://m-chat.org/en-us/page/take-m-chat-test/online.

Daca ingrijorarile persista, va recomand sa va adresati unui psihiatru cu specializare in pediatrie si unui psiholog clinician care are teste specifice de depistare a autismului (ADOS, ADI-R, ASRS).

Legat de raspunsul la nume, va recomand sa evitati sa o strigati doar pentru a testa daca raspunde sau nu, incercati sa o strigati de putine ori pe zi, iar atunci cand o strigati chiar sa ii aratati/oferiti ceva ce sa o bucure, este important sa isi asocieze numele cu activitati placute.

Va doresc sa va bucurati in continuare de timpul petrecut impreuna si ca fetita sa aiba o dezvoltare armonioasa!

Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Andrei si pietricica
Specialistii raspund gratuit intrebarilor dvs!