MotherKit
itsy bitsy asculta live
mamici celebre C
Sfatul Spe4
Intrebare - Madalina: Am un fibrom de 36.2/29.5 mm si as vrea in viitorul apropiat sa am o sarcina. La ultimul control ginecologic mi s-a spus ca cel mai indicat ar fi sa urmez 3 luni un tratament cu medicamentul ESMYA, dupa care sa fac pauza o luna, urmand ca dupa aceasta pauza sa inCerc sa am o sarcina. Mentionez ca anul trecut am mai avut o sarcina, care din pacate s-a oprit din evolutie. As dori parerea domnului Dr. Istoc daca pentru dimensiunile acestui fibrom se recomanda sa incep tratamentul cu ESMYA sau sa fac operatie laparoscopic.

Raspuns - Dr. Silviu Istoc: In cazul unui fibrom de 3 cm, tratamentul cu esmya nu va face minuni, in sensul ca de scazut nu va scadea cine stie ce, daca ajunge la 2 cm mare lucru. Problema cea mai mare este ca imediat dupa oprirea tratamentului de cele mai multe ori are loc un fenomen de "rebound", adica este posibil sa explodeze in dimensiuni, ajungand la dimensiunile initiale in scurt timp. In ceea ce priveste fibromul, dimensiunea de 3 cm nu este atat de importanta, conteaza mai degraba localizarea. Daca localizarea sa pune in pericol o eventuala sarcina, apoi mai bine ar fi sa fie scos, prin interventie scapati de el definitiv.

Madalina: Multumesc mult pentru raspuns. As mai vrea sa-l intreb pe domnul Doctor Istoc cat dureaza refacerea dupa operatia laparoscopic de indepartare a fibromului uterin si daca este absolut necesar sa-l scot, tinand cont ca este situat langa Vezica urinara. De asemenea mentionez ca am aproape 36 ani si as dori o sercina in viitorul apropiat. Multumesc!

Raspuns - Dr. Silviu Istoc: Daca este catre interiorul uterului ar fi de scos. Daca se afla langa vezica urinara este posibil sa impiedice efectuarea unei eventuale cezariene. Greu de spus daca trebuie neaparat scos fara sa fac un consult. Recuperarea dureaza intre 3 si 6 luni.

Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!