Oferte târg online
itsy bitsy asculta live
mamici celebre C
Sfatul Spe4
Ce facem atunci cand copilul are o zi in care pare ca nimic nu il mai multumeste indiferent cate eforturi fac parintii pentru a-l scoate din starea tensionata? Desi tentatia este mare, modificarea regulilor casei nu este recomandata.

De exemplu acceptarea de a merge la culcare mai tarziu, de a exagera cu desertul ori cu televizorul. Se pare ca aceste mici favoruri nu vor fi percepute ca niste exceptii si nici nu se dovedesc a fi eficiente in schimbarea starii copilului. In plus copilul va intelege ca regulile sunt facute pentru a fi incalcate.

De cele mai multe ori, in momentele tensionate copilul are nevoie de un respiro, sa nu fie certat ca se exprima, sa ii fie permis sa se elibereze, sa spuna el insusi cum se simte si din ce motiv. Comunicarea detensioneaza si uneori mama nu trebuie sa faca nimic, decat sa il asculte, sa ii acorde atentia sa si sa il incurajeze sa se exteriorizeze aratandu-i ca intelege, fara sa-i spuna concret ce sa faca, fara sa il oblige sau sa ii impuna ceva. Si noi adultii avem nevoie de astfel de momente cand constientizam cat de important este sa avem pe cineva alaturi care sa ne asculte neconditionat, fara sa ne judece si fara sa ne spuna cum e mai bine sa facem.

Daca cel mic ajunge sa fie foarte tensionat, devenind agresiv, in spatele acesteia se afla tot o stare emotionala, o frustrare. Important este ca in acele momente sa ii aratam ca ii suntem alaturi si sa il incurajam sa "dea afara" tensiunea rostind ceea ce il nemultumeste.

In cazul in care copilul nu se simte confortabil sa vorbeasca, mai ales cand se apropie de adolescenta, incurajati-l sa scrie ceea ce il nemultumeste, metoda de externalizare prin scris are aproape acelasi efect si cu siguranta se va simti mult mai bine.

Ce este foarte important - ca parintele sa nu catalogheze aceste iesiri superficial si sa isi jigneasca micutul facandu-l "neascultator", "obraznic" sau mai rau. Acest lucru va duce inevitabil la o prapastie in relatia copil-parinte ce va fi cu greu depasita.

Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Banner povesteste