Oferte târg online
itsy bitsy asculta live
mamici celebre C
Sfatul Spe4
Reprezinta una dintre dilemele parintilor si din nefericire de multe ori ideea de baza este inteleasa gresit. A nu-i spune NU copilului nu inseamna a-i permite orice!

E bine sa-ti refuzi copilul?

Copilul vede in parintii sai cele mai importante modele si exemple de viata. Se spune ca cea mai usoara cale de a invata un copil sa fie politicos de pilda, este sa fii tu insuti ca parinte politicos in prezenta lui. Cu siguranta copilul isi va copia parintele. Copilul are cea mai mare incredere in parintii sai si in preajma lor sentimentul de siguranta este extrem de puternic. Nici un copil nu se naste cu capacitatea de a face diferenta dintre bine si rau.

Curiozitatea, nevoia de autonomie si explorare continua ii pot impinge uneori catre gesturi sau situatii care le pot face rau. Din acest motiv, parintele nu trebuie sa fie intotdeauna de acord cu copilul si uneori se impune sa ii interzica anumite lucruri pentru binele sau, ceea ce conteaza este modul in care o face. Astfel, cu siguranta putem trage concluzia ca da, este bine sa ne refuzam copiii atunci cand este cazul si mai ales cand este mai bine pentru ei astfel.

E bine sa ii spui NU copilului?

In principiu, nu este bine. Dar atentie, este vorba despre cuvantul in sine. NU este un raspuns sec, daca apare mai ales in situatiile in care copilul isi doreste cu ardoare ceva nu va face decat sa il infurie si mai tare. Nu ii ofera nici o explicatie, nu ii ofera nici o alternativa. Din contra poate crea frustrari, poate creste presiunea interioara si mai mult astfel incat cel mic sa astepte momentul prielnic si sa treaca peste NU cu prima ocazie, poate in detrimentul sanatatii sau sigurantei sale, luand raspunsul ca pe o ambitie a parintelui si neintelegand cu adevarat ca asa este mai bine pentru el.

De aceea, ar fi mai indicat sa ne ferim de acest simplu NU si sa raspundem copilului cu o explicatie simpla si sincera, ca el sa inteleaga ca se afla in continuare de aceeasi parte a baricadei cu parintele. Nici un copil nu este prea mic pentru a primi explicatii. Dar poate fi prea mic ca sa se multumeasca numai cu ele. In plus, copiii mici trec prin stari euforice greu de controlat.

De aceea este buna si o alternativa la pachet cu explicatiile pentru care nu putem face un lucru sau nu putem cumpara ceva. De asemenea, conteaza foarte mult ca alternativa, in cazul in care contine si o promisiune, sa fie una realizabila. Nimic nu este mai dezamagitor pentru un copil decat o minciuna din partea parintelui, omul in care are cea mai mare incredere.

In concluzie, ar fi bine sa evitam sa ii spunem cuvantul NU copilului. Acest lucru nu inseamna ca ii va fi permis totul!

Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Banner povesteste