Oferte târg online
itsy bitsy asculta live
crese si gradinite
Sfatul Spe4
Convulsiile febrile fac parte din topul celor mai cumplite temeri ale parintilor. Manifestarile sunt de tip epileptic iar parintii trebuie sa se straduiasca sa nu se lase afectati ci sa actioneze lucid, spre binele copilului.

Aceste convulsii apar in general la varste intre 3 luni si 5 ani, fara a fi vorba despre infectii cerebrale cum ar fi encefalita sau meningita.

Cauza convulsilor febrile

* Nu neaparat temperatura mare este cea care duce la aparitia convulsiilor febrile ci viteza cu care aceasta creste peste pragul de 38-39 grade, in cele mai multe cazuri pe fondul unei raceli puternice, o infectie bacteriana sau virala, o boala a copilariei (bronsiolite, faringite, amigdalite, otite, rujeola, rubeola, infectii urinare, enterocolite).

* Aproximativ 25% dintre copiii care fac convulsii febrile provin din familii cu istoric in acest sens, de aceea se considera ca exista si o oarecare predispozitie genetica.

Tipuri de convulsii febrile

* Cele simple, cu durata scurta de maxim 10-15 minute, care nu se repeta in urmatoarele 24 de ore;

* Cele complexe, cu durata mai mare de 15 minute, care se repeta in urmatoarele 24 de ore si care in general apar pe fondul unor probleme neuropsihice;

Ambele tipuri de convulsii febrile au risc crescut de recidiva pana la varsta de 5 ani.

In cazul in care parintii se confrunta cu aparitia convulsiilor febrile trebuie sa contacteze de urgenta medicul pediatru sau medicul de urgenta. Parintii vor actiona in functie de indicatiile medicului.

Nu se recomanda plecarea pe cont propriu la medic, copilul avand temperatura crescuta, decat daca medicul a indicat acest lucru. In cele mai multe cazuri medicul va recomanda administrarea unui tratament antitermic si anticonvulsivant.

Ulterior, in urma consultului, medicul va considera daca este cazul pentru efectuarea unei serii de analize menite sa excluda sau sa confirme anumite diagnostice: hemograma, calcemie, glicemie, sumar de urina, uree, creatinina, examen oftalmologic, encefalograma, radiografie, ecografie sau chiar punctie lombara ori RMN.

Evolutia copilului dupa convulsiile febrile

Daca nu exista alte probleme de sanatate, evolutia in majoritatea cazurilor este normala, fara repercursiuni pe termen lung. Riscul de complicatii este mic.

Deoarece profilaxia convulsiilor febrile se face cu fenobarbital, se recomanda cu precautie, doar in anumite cazuri, in functie de riscurile evaluate de catre medic, tinand cont de: tipul de convulsii, anomalii, varsta primelor convulsii si istoricul familial al pacientului.

Ce trebuie sa faca parintii in timpul convulsiilor febrile:

* Sa ramana calmi;
* Sa se asigure ca cel mic nu se loveste sau raneste, un loc bun unde parintele poate sta cu copilul fiind pe plapuma asezata pe parchet sau covor. Astfel copilul nu va risca sa cada de la inaltime patului sau sa se loveasca de perete sau mobila;
* Sa nu lase copilul nesupravegheat;
* Imediat ce este posibil sa contacteze medicul si sa-i comunice de urgenta situatia copilului;
* Sa actioneze conform indicatiilor medicului;Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Banner povesteste
Andrei si pietricica
Specialistii raspund gratuit intrebarilor dvs!