Oferte târg online
itsy bitsy asculta live
mamici celebre C
Sfatul Spe4
Fie ca este vorba despre analizele de sange anuale de rutina, fie ca este vorba despre o situatie in care recoltarea lor se impune, vizita in cabinetul medical se poate transforma intr-o adevarata provocare pentru parinti si copilul de cativa anisori.

Cum ar trebui sa procedeze parintii astfel incat copilul sa nu fie speriat, socat si sa nu faca o criza de plans atunci cand i se recolteaza analizele de sange? In primul rand pregatirea psihica trebuie sa inceapa mult mai devreme.

Iata ce pot face parintii pentru a evita o reactie violenta si negativa a copilului, care poate transforma vizita la medic intr-o experienta traumatizanta:

- Inca din primele luni parintii trebuie sa-i explice copilului ca "dl/doamna doctor este prietenul nostru, care ne face bine", la fel si despre asistentele medicale.

- Perceptia creata despre cabinetul medical trebuie sa fie mereu una prietenoasa "e frumos la doctor, au jucarii si ustensile interesante, e bine sa mergem la doctor".

- Niciodata copilul sa nu fie amenintat cu doctorul "nu mai sari ca faci buba, te duc la doctor si-ti face injectie" sau "te duc la doctor si te las acolo". Astfel adultii ii induc singuri teama copilului de medic si apoi nu stiu cum sa indrepte situatia. Din pacate este foarte dificil de obtinut acest lucru.

- Trusa medicala de jucarie este foarte utila. Adultii se pot juca impreuna cu copilul simuland diverse proceduri medicale.

- Inainte de vizita pentru recoltarea analizelor de sange cu 2-3 zile copilul trebuie invatat acest joc. Adultii il pot lasa pe el sa ii puna garou ursuletului si sa ii recolteze sange. Apoi ursuletul copilului. Trebuie sa i se povesteasca faptul ca urmeaza sa mearga la cabinet si acolo doamna asistenta va face acest joc cu ustensile adevarate. Copilul stie la ce sa se astepte. El stie ca nu va dura decat un minut, ca i se va pune garou dar i se va da jos repede si ce ustensile va folosi doamna asistenta. In momentul in care totul devine previzibil teama de necunoscut dispare. Fiecare pas care se petrece poate fi anticipat de copil si acest lucru ii confera un sentiment de siguranta si de control asupra situatiei.

- Copilul nu trebuie mintit ca nu o sa-l doara deloc, insa expresiile dure vor fi evitate (ex. infige un ac in brat). Parintii ii pot explica atunci cand se joaca: "Si apoi doamna doctor se apropie cu acest instrument de manuta si tu simti ca o mica piscatura de tantar, uite asa: o ciupitura de o secunda."

- Parintii nu trebuie sa certe copilul daca acesta totusi incepe sa planga. Cea mai buna reactie este de a incerca o distragere a atentiei cu ajutorul jucariilor din cabinet, pe un ton calm si prietenos.

- Dupa vizita la medic copilul trebuie felicitat ca s-a comportat ca o fetita/baietel mare si poate fi recompensat cu o vizita la locul preferat, poate la teatru sau intr-un anumit parc. Se evita lucrurile de obicei interzise.

Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Banner povesteste