MotherKit
itsy bitsy asculta live
mamici celebre C
Sfatul Spe4
Copiilor le plac sticks-urile si multe mamici au grija ca acestea sa nu lipseasca aproape zilnic din buzunarelul caruciorului. Satioase, gustoase si usor de manevrat cu manutele mici ale copilasului, sticks-urile au intrat in topul produselor preferate de parinti si copii.

Din pacate consumul lor expune copilul la riscuri importante, punandu-i in pericol sanatate. Sa vedem ce ingrediente contin majoritatea pungilor de sticks-uri de pe piata:

Faina alba, grasime vegetala, zahar, sare 9%, drojdie, agent de afanare E500, corector de acodotate E524 (hidroxid de sodiu).

Mamicile trebuie sa afle ca nici unul dintre aceste ingrediente nu sunt sanatoase pentru copil, insa ceea ce este mai grav: unele dintre ele reprezinta o adevarata amenintare, mai ales pentru copilasii care sufera de diverse afectiuni.

Sa analizam ingredientele sticks-urilor

Faina alba: Valoare nutritiva aproape nula, continut caloric mare. Din acest motiv valoarea energetica a produsului ajunge undeva la 435 calorii/suta de grame. Glucidele pe care le contine sunt in exces iar indicele glicemic foarte mare. Pe scurt, pancreasul copilului este fortat, fara a primi nici un fel de beneficiu pentru sanatate.

Grasime vegetala: orice fel de grasime procesata si ultraprocesata este nociva si pe termen lung afecteaza colesterolul si circulatia cardiovasculara. Nu este precizat daca acea grasime folosita este hidrogenata, interesterificata sau cu continut ridicat de acizi grasi saturati.

Sare: continutul de sare este foarte mare. Functia renala este suprasolicitata iar cantitatea zilnica recomandata de 6 g este foarte usor depasita. Sarea creste tensiunea arteriala. Continutul de sare trebuie sa fie unul echilibrat pentru oricine, mai ales pentru copii, ai caror rinichi sunt in dezvoltare.

E 500: sau Bicarbonat de sodiu, considerat inofensiv in cantitati mici, dar cu efecte adverse cunoscute: umflarea picioarelor, iritatii si altele. Cu toate acestea nu este interzis in produsele pentru copii.

Iata insa ce inseamna E 524: soda caustica (hidroxid de sodiu). Clasificat la "E-uri suspecte" trebuie consumat in cantitati foarte mici si foarte rar pentru a nu afecta negativ sanatatea. Iata pericolul la care ne expunem consumand produse cu acest ingredient: alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, tulburari biliare, tulburari intestinale, si digestive, tulburari nervoase si cresterea colesterolului.

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare precizeaza ca sticks-urile trebuie evitate si nu sunt recomandate copiilor si celor care sufera de: greutate peste limitele normale, celor care sufera de afectiuni cardiovasculare, celor care au probleme renale, celor care au probleme hepatice, celor care prezinta status proinflamator sistemic, celor care sufera de artrita sau artroza, persoanelor care sufera de diabet, femeilor insarcinate si care alapteaza si hipertensivilor. Produsul contine gluten deci este interzis celiachicilor.


Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Banner povesteste