MotherKit
itsy bitsy asculta live
mamici celebre C
Sfatul Spe4
Copiii viseaza destul de des urat iar psihologii ne atentioneaza ca in copilarie etapa cosmarurilor este una normala in dezvoltarea mintala. Din pacate cosmarurile sunt terifiante pentru copii care oricum percep totul amplificat si mult mai intens decat adultii.

De cele mai multe ori se trezesc brusc tipand, plang, uneori tremura sau transpira. Parintii ii iau in brate si ii linistesc, insa metoda trebuie completata a doua zi cu inlaturarea temerilor, pentru ca cel mic sa le poata depasi.

Dupa ce copilul se linisteste parintii trebuie sa aiba rabdarea a a-l asculta. Este bine sa-l stimuleze sa vorbeasca despre ceea ce s-a intamplat in vis. Fie ca este vorba despre monstrii, uriasi, oameni rai sau animale, parintii ii pot sugera copilului sa deseneze ceea ce a visat asa cum se pricepe el.

Dupa ce copilul termina desenul parintii il pot lua si in fata copilului ii pot spune: "Acesti monstri au fost doar in vis, acum ii rupem si ii alungam definitiv. Nu vor mai veni sa te supere". Apoi sa rupa foaia bucatele impreuna cu copilul si sa-l lase pe el sa o arunce la gunoi.

Pe masura ce copilul creste i se poate explica diferenta dintre vis si realitate. Parintii il pot ruga sa inchida ochii si sa se gandeasca la o o floare. Sa il intrebe daca o vede si atunci cand copilul sa spuna ca da, sa il roage sa deschida ochii. Sa i se explice: "Vezi, floarea nu exista in realitate desi cu ochisorii inchisi ai putut sa o vezi, la fel se intampla si in vis, toti oamenii viseaza".

Copilul trebuie sa adorma intr-un mediu linistitor, sa stie ca oricand are nevoie parintii ii pot fi alaturi. Sa fie lasat sa aiba o luminita de veghe daca asa se simte mai bine si sa fie inconjurat de personaje dragi: Pluto, un ursulet, papusica preferata sau alte jucarii ce pot fi lasate in apropierea copilului in conditii de siguranta.

Parintii nu trebuie sa-si umileasca niciodata copilul, in general. Cand a visat urat sa nu rada de el, sa nu il faca "fricos" sau las. Aceasta reactie il poate afecta pe copil negativ in plan psihologic.

Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Banner povesteste