MotherKit
itsy bitsy asculta live
mamici celebre C
Sfatul Spe4
Varsta de la care copilul incepe sa aiba capacitatea de a-si tine ordine printre lucruri este de 4 ani. Se considera ca inainte de aceasta varsta nu poti invata copilul intr-un mod benefic pentru el sa nu mai fie dezordonat si orice efort este inutil. Insistenta si presiunea inainte de varsta de 4 ani il va afecta in mod negativ, existand riscul de a se transforma intr-un maniac al ordinii pe masura ce va creste.

Cea mai buna metoda de a invata un copil sa fie ordonat incepe cu modelul bun oferit de parinti. Copilul trebuie sa vada cum parintii isi tin lucrurile la locurile lor sau cum strang dupa ce termina de facut o anumita treaba zilnic. Parintii sunt sfatuiti sa le vorbeasca despre acest lucru copiilor punand punctul pe i: "Uite, am gasit pixul pe care il cautam pentru ca ieri cand l-am folosit l-am asezat la locul lui".

Parintii trebuie sa evite sa transforme ordinea intr-un stres pentru copil. Copilului i se poate vorbi despre ordine tot timpul in jurul varstei de 4 ani, insa trebuie indemnat sa participe doar de cateva ori. De exemplu inainte de pranz: "Ajuta-ma te rog sa strang lucrurile, sa asezam impreuna fata de masa, farfuriile, tacamurile" si seara dupa ce este pregatit de culcare. Acest moment este recomandat fiindca inainte de a se fi incheiat ziua nici un copil nu va participa la strangerea jucariilor gandindu-se ca mai este inca timp sa se joace.

Dupa varsta de 5 ani, psihologul Francoise Dolto recomanda mamicilor sa atentioneze copii: "Nu mai imprastia jucarii in toata casa, peste tot gasesc lucrurile tale aruncate". In schimb, in camera lor copiii trebuie lasati sa faca ce vor cu jucariile. Acolo pot participa la curatenie si ordine o data pe saptamana. Astfel copilul nu se va simti presat si stresat iar spatiul ii va fi respectat, asa cum are nevoie orice om.

Incepand cu varsta de 8 ani la copil apare nevoia de a-si face ordine singur. Incepe sa caute un loc al lui pentru lucrusoare pe care le considera foarte personale si in unele cazuri doreste chiar o cheie ca sa le protejeze de ochii parintilor. Acestia nu trebuie sa se alarmeze, atitudinea este considerata normala si face parte dintr-o etapa a dezvoltarii personalitatii copilului. Creste si incepe sa se transforme intr-o persoana cu nevoie de intimitate.

Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Banner povesteste