Acadelele pentru copii – ce pericole ascund

Se stie ca acadeaua, atat de preferata de copii, este neprietenoasa cu dintii si poate provoca aparitia cariilor de la varste foarte fragede. Care insa este pericolul si mai mare din acadea?

In spatele parfumului imbietor si a culorilor vii si placute de acadea, se ascund amenintari pentru sanatatea copilului pe care nici nu le banuim.

Din ce este facuta acadeaua? Dintr-o cantitate mare de zahar si E-uri care mai de care mai periculoase, fara nici o valoare nutritionala in ciuda denumirilor inselatoare de fructe de pe ambalaje.

O acadea are aproximativ 25 de grame, ceea ce inseamna ca dandu-i copilului acadeaua este ca si cum in cateva minute ar manca 3 linguri de zahar.

Care este efectul zaharului asupra sanatatii copilului?

Zaharul este denumit „toxina care ucide”. Este format din calorii goale, iar studiile demonstreaza ca stricarea dintilor si obezitatea sunt printre cele mai „usoare” efecte pe care le poate avea. Este prezent in aproape orice tip de aliment, inclusiv paine, formula de lapte, bulion, mezeluri, mustar si alte variante nebanuite. Astfel, daca vom calcula cat zahar mananca un copil intr-o zi, realizam cu uimire ca se ajunge la o cantitate insemnata. Iata problemele la care duce un consum ridicat de zahar: afectiuni cardiace, cancer, tulburari endocrine, hipertensiune, obezitate infantila, diabet, etc.

Doctor Robert Lustig, specialist in endocrinologie & obezitate infantila si profesor la Scoala de Medicina a Universitatii din California, una dintre cele mai prestigioase scoli de medicina din SUA, afirma ca zaharul este o otrava in sine.

Celelalte ingrediente ale acadelei sunt E-urile folosite pentru culoare si parfum.

Aproape toate E-urile de tip colorant si parfum sunt nerecomandate copiilor mici! Cu toate acestea este sunt utilizate in cantitati mai in dulciurile pentru copii.

Chupa Chups cu aroma de capsuni, una dintre cele mai populare acadele. Iata de contine: zahar, glucoza, acid lactic, acid malic, acid citric, E 162, arome.

Observam dintr-o privire ca producatorul in spatele denumirii „arome” ascunde cel putin un E, ingredient pe care nu il cunoastem. Din moment ce denumirea sa este evitata ne putem inchipui cat de sanatos ar putea sa fie.

Acid lactic – este un compus chimic ce faciliteaza diferite reactii biochimice. In anumite situatii acidul lactic poate produce reactii alergice ca mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale. Alimentele ce contin acid lactic nu trebuie consumate de bebelusi si copii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia. Acidul lactic poate irita mucoasele sistemului digestiv, astfel producand diverse afectiuni digestive.

Favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor. Cei mai expusi sunt copiii, acestia fiind cei mai mari consumatori de dulciuri cu continut ridicat de acid lactic, desi nu ar trebui sa il consume deloc.

E 162 – este un colorant rosu bazat peextract de sfecla care nu poate fi pasteurizat decat in combinatie cu o cantitate mare de zahar. NU este recomandat copiilor din cauza faptului ca poate contine o cantitate mare de nitrati.

Acid malic– potentiator de aroma, nerecomandat copiilor pentru ca acestia nu au capacitatea de a-l metaboliza.

Majoritatea acadelelor de pe piata contin o lista lunga de E-uri cancerigene si interzise copiilor. In special cele albastre, deoarece colorantul albastru este unul foarte agresiv. Printre efectele lor: diaree, afte, iritatii, dureri de stomac.

Din acest motiv ingredientele acadelei sunt de obicei scrise pe ambalaj in locuri ascunse sau cu litere foarte mici, astfel incat parintii sa nu poata citit usor din ce este facut produsul pe care il ofera cu dragoste copilului si cat rau ii fac de fapt.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie acadelele ca fiind un produs zaharos foarte dezechilibrat, compus numai din glucide cu index glicemic foarte mare (zahar, glucoza), care ataca si epuizeaza pancreasul endocrin si duce la fluctuatii periculoase ale glicemiei. In combinatie cu colorantii artificiali E-urile, produsul devine si mai periculos, printre efectele secundare fiind sindromul ADHD, hiperactivitatea si deficienta de concentrare.

Data publicarii: Joi 9 Februarie, 2017

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook