Rosiile cu tugui – o alegere riscanta pentru copii si nu numai

Legumele si fructele nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic al copilului. Este sezonul salatelor de vara proaspete iar pietele sunt pline de produse. Din cauza contaminarii din ultimii ani a fructelor si legumelor cu pesticide din ce in ce mai periculoase pentru sanatate, alegerea lor a devenit o adevarata provocare.

Cei care au posibilitatea de a beneficia de fructe si legume prospete de tara, nestropite cu substante toxice, sunt cu adevarat privilegiati.

Iata ca si in cazul rosiilor ne putem expune fara sa ne dam seama unui adevarat pericol pentru sanatate. La piata gasim rosii cu „mot” si rosii fara. Este vorba despre acel tugui din varful rosiei, indiferent daca aceasta are o forma rotunda sau ovala.

Medicii si specialistii in nutritie ne atrag atentia ca rosiile cu tugui sunt rezultatul folosirii unor substante toxice pentru sanatate, cu scopul de a urgenta coacerea si de a pastra aspectul impecabil. Aceste rezultate se obtin cu pretul scaderii substantelor nutritive din legume si expunerii sanatatii la riscuri majore pe termen lung.

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, Directorul ICA (Institutul de Cercetari Alimentare) a confirmat in cadrul unui interviu televizat dar si pe site-ul propriu faptul ca pentru soiul de rosii cu tugui se folosesc tehnici nocive pentru sanatate, erbicide in exces si substante de coacere fortata ce pot duce la aparitia cancerului.

Conform profesorului Mencinicopschi soiurile autentice s-au inlocuit cu hibrizi, o rosie autentica fiind cea cu partea de sus plata, sau chiar cu o adancitura atunci cand este coapta foarte bine. Tuguiul este rezultatul unei stimulari cu tratamente chimice. Fie rosia este tratata cu pesticide puternice in timpul cresterii, fie semintele sunt obtinute prin tehnici de laborator ce implica toxicitate ridicata.

Acelasi apel a fost lansat public si de alte personalitati importante din industrie: Marcel Costache – directorul general al Institutului de Legumicultura si Floricultura de la Vidra si Floarea Burniche cercetator stiintific in cadrul Statiunii de Cercetare Experimentala din Buzau.

Cu toate acestea, rosiile cu tugui se comercializeaza masiv in pietele de legume si fructe. Avizele sunt obtinute pentru ca fiecare rosie in parte nu contine suficienta substanta toxica periculoasa pentru a fi interzisa. Insa chimicalele se acumuleaza in organism cu fiecare leguma consumata zilnic. Efectele nu se produc imediat dupa consumul unui singur produs tratat, insa nimeni nu se limiteaza la atat. Ele apar dupa saptamani sau luni in functie de rezistenta si particularitatile fiecarui individ in parte si din pacate sunt grave.

Din aceste considerente, este bine sa expunem organismul in dezvoltare al copilului la cat mai putine riscuri, alegand fructe si legume crescute cat mai natural, chiar daca aspectul nu este la fel de frumos in comparatie cu cele tratate.

Data publicarii: Luni 7 Iulie, 2014

Categorie: Blog

Articole Similare

Aboneaza-te la Newsletter

Abonare

Intra in grupul de facebook

Inchide

Vino alaturi de mii de mamici pe Facebook

Zeci de mii de mamici raspund zilnic intrebarilor legate de nastere si copii, pentru a oferi suport gravidutelor si noilor mamici. Daca doresti sa faci parte dintr-o comunitate formata din mamici cu experienta , gata oricand sa iti sara in ajutor, in mod constructiv, te invitam sa te alaturi grupului nostru.

Viziteaza Grupul Viziteaza Pagina

Grupul de Facebook