Oferte târg online
itsy bitsy asculta live
mamici celebre C
Sfatul Spe4
Prescurtata NVDC (nastere vaginala dupa cezariana), reprezinta un subiect din ce in ce mai discutat de mamicile care au nascut primul copil prin cezariana. Exista paciente care se plang de faptul ca anumiti medici (nu este un fenomen general) influenteaza oarecum gravidele sa aleaga cezariana chiar si atunci cand nu exista indicatie, cu riscul anumitor frustrari, pentru ca este mai comod.

Mamicile care trec prin asa ceva, raman cu dorinta si speranta de a naste candva natural.

In trecut femeile stiau din start faptul ca dupa o cezariana nu poate urma decat o alta cezariana, in cazul in care raman din nou insarcinate.

Din fericire in prezent acest lucru este posibil in multe tari si de cativa ani au existat cazuri si in Romania. Cercetarile arata ca riscurile de ruptura uterina in timpul nasterii naturale sunt minime (daca medicul decide ca gravida este apta pentru nasterea naturala), chiar daca exista o cicatrice uterina in urma unei cezariene anterioare, ele facand parte din riscurile uzuale asociate nasterii.

Cand este posibila nasterea naturala dupa cezariana in bune conditii?

* perioada optima recomandata, pentru refacerea corespunzatoare a uterului, care trebuie sa treaca de la o cezariana pana la urmatoarea sarcina este de 3 ani;
* daca nu exista complicatii care sa motiveze o indicatie medicala catre cezariana (placenta praevia, prezentatie pelviana, sarcina multipla sau herpes vaginal), viitoarea mamica are posibilitatea de a opta pentru o nastere naturala sau o nastere prin cezariana;
* daca gravida se monitorizeaza atent in timpul travaliului si nu apare nici un semn care sa oblige efectuarea unei cezariene;
* cand nasterea naturala dupa cezariana are loc intr-un spital dotat, capabil sa treaca la o nastere prin cezariana in caz de nevoie;
* cand incizia pentru cezariana anterioara a fost transversala, acest tip de taietura fiind cea care predispune la riscuri mai mici pentru o eventuala ruptura uterina in timpul NVDC.
* ricurile sunt mai mici cand travaliul s-a declansat de la sine si se foloseste cat mai putina medicatie;
* riscurile sunt mai mici pentru pacientele care au nascut cel putin o data natural inainte de cezariana si dupa cezariana doresc sa nasca din nou natural;
* riscurile sunt mai mari pentru pacientele peste 35 de ani sau pentru cele care au un fat cu greutate mare, bazinul ingust sau copilul nu se afla in prezentatie cefalica;

Din pacate, la fel ca in cazul oricarei proceduri medicale, nimeni nu poate oferi garantia 100% ca totul va merge bine, indiferent daca sunt indeplinite sau nu toate conditiile.

NVDC nu reprezinta o optiune pentru mamicile care au nascut de cel putin doua ori prin cezariana (fara o alta nastere pe cale vaginala), mai exact daca uterul prezinta minim doua cicatrici iar pacienta nu a nascut niciodata natural.

Nota redactiei: Ne rezervam dreptul de a actiona in instanta orice persoana si/sau entitate care incalca in orice mod prevederile de mai jos.
Nu suntem de acord cu preluarea, copierea, reproducerea, publicarea, transmiterea, vanzarea, distributia partiala, integrala sau modificata a continutului acestui site sau a oricarei parti a acestuia efectuate in alte scopuri decat cel personal, cu urmatoarele exceptii:
- este permisa reproducerea (pe site-uri noncomerciale, forumuri, articole din presa, stiri sau alte materiale de presa etc.) unor fragmente din articolele publicate in limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informatiilor preluate cu link, sub urmatoarea forma: (Sursa: AmNascutAcolo.ro - www.amnascutacolo.ro)


Daca va place acest articol urmariti-ne si pe FACEBOOK!
Banner povesteste

Top citite pe Blog

13.02.2014

VIDEO: Nastere naturala

Nasterea naturala poate fi vizionata de viitoarele mamici care se

23.02.2014

VIDEO: Testul Babes Papanicolau

Testul Babes Papanicolau face parte din setul analizelor de rutina pe

17.02.2014

Cat costa nasterea la maternitate

Cat costa nasterea la maternitatile private din Bucuresti si din